sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Rakennusprojekti: Vuosi 2017

Raksapostauksia ei ole tullut kauheasti tehtyä, kun ei ole vain yksinkertaisesti jaksanut! Kun käy töissä ja yrittää samalla rakentaa ja pitää kirjanpidon ja tämänhetkisen asunnon kunnossa, ei aikaa ja voimia jää kauheasti muuhun. Se aika, mikä vietetään kotona, menee aina vähän "koomassa" ja ei saada kauheasti mitään aikaiseksi. Kaikki harrastuksetkin ovat jääneet nyt, mutta ehkäpä tähän tulee muutos, kun päästään muuttamaan. Valmista ei tietenkään ole vielä muuton yhteydessäkään, mutta on se kuitenkin yksi iso etappi. Mitä sitten on saatu aikaan vuoden 2017 aikana?

Huhtikuu

Maatyöt aloitettiin heti pääsiäisen jälkeen. Rakennusten ja pihatien pohjat kaivettiin perusmaalle ja sitten kaivettiin maahan viemäri ja vesijohto sekä talolle että tallille. Sitten laitettiin perusmaan päälle suodatinkangas ja salaojaputket. Rakennusten pohjat täytettiin murskeella, pihatien kohdalle tuli ensin hiekkaa ja sitten mursketta. Maatöissä meillä oli konekuskin apuna työmies samasta firmasta, joka teki talon meille ulkoapäin valmiiksi. Itse käytiin täryyttämässä pohjia.

29.4.2017

Toukokuu

Perustukset valettiin 8. toukokuuta ja sen jälkeen oli sisä- ja ulkotäyttöjen vuoro. Ennen täyttöjä sokkeliin laitettiin patolevy ja murskeen päälle laitettiin suodatinkangasta (sisäpuolelle ja osittain myös ulkopuolelle). Sitten vedettiin sadevesiviemärit ja täytettiin sekä sisä- että ulkopuoli hiekalla. Ulkopuolen täyttöjen yhteydessä laitettiin myös routastyroksit. Tässä vaiheessa olimme mukana sen verran, että kävimme aloittelemassa sadevesiputkien laittoa. Toukokuun 22. päivä pystytettiin hirsikehikko. Kehikko oli pystyssä jo iltapäivällä ja illalla kattotuolitkin olivat paikoillaan. Perjantaihin mennessä katossa oli aluskate ja ruoteet ja myös hirsipaneelilla tehdyt seinän yläosat oli tehty. Tämän jälkeen me aloitimme lattiantekoa. Ensin putkimiehet vetivät viemärit ja kylmävesiputket, sitten me tasoitimme hiekan ja aloitimme styroksien laittoa.

23.5.2017

Kesäkuu

Kesäkuun alku meni lattian parissa. Laitoimme styroksit loppuun, jonka jälkeen putkimiehet laittoivat lämminvesiputket ja keskuspölynimurin putket. Sitten oli raudoitusten vuoro ja tämän jälkeen putkimiehet laittoivat lattialämmitysputket ja sähkäri kävi laittamassa myös jotakin kaapeleita. Lattia valettiin kesäkuun 13. päivä. Samana päivänä valettiin myös terassin lattialle perustukset. Muutama tunti valun jälkeen kastelimme lattiat ja peitimme muovilla viikoksi. Lattioiden kuivuessa päätimme maalata talon ulkoapäin. Tämän piti alunperin olla minun homma, mutta teimmekin maalauksen yhdessä. Tässä vaiheessa meillä ei ollut vielä räystäänaluslautoja, ikkunoita, ovia jne., joten maalasimme vain hirret. Maalaus olikin todella nopeaa! Kuun loppupuolella mies hioi talon lattian ja muurari kävi pinnoittamassa sokkelit.

13.6.2017

19.6.2017

Heinäkuu

Heinäkuussa työmiehet tulivat jatkamaan hommia ja tekivät mm. katon, räystäänaluset, terasseja ja laittoivat ikkunat ja ovet. Heinäkuussa muurarit kävivät tekemässä piipun ja uunin rungon. Mies teki kattotuoleille tuentoja ja korotetun sisäkaton välipäädyt. Minä jatkoin ulkomaalauksia heinä-elokuussa maalaamalla mm. räystäänalusia.

Uunin runko ja piippu valmiina, 19.7.2017

28.7.2017

Elokuu

Piippu pellitettiin heti kuun alussa. Kuun alkupuolella oli myös runkokatselmus, jonka jälkeen mies teki vielä lisää tuentoja kattotuoleille. Tämän jälken aloitimme katon paperointia ja koolausta. Paperin laiton yhteydessä tiivistettiin piipun ja paperin liitos Visux-tiivisteellä, teipillä ja kuumuutta kestävällä massalla. Elokuussa aloitin ikkunoiden ja ovien painumarakojen tiivistyksiä. Pystytysporukka tiivisti ikkunat ja ovet joustouretaanilla alta ja sivuilta ja minä täytin yläpuolen raot villalla, laitoin ulkopuolelle tuulensuojapaperin ja sisäpuolelle teipin. Tämä tiivistelyhomma jatkui aina lokakuulle asti, kun tein sitä aina silloin tällöin vähän kerrallaan ja unohdin homman taas viikoiksi. :D Elokuussa tehtiin myös huoltoluukku talon päätyyn ja  kuun lopulla miehellä alkoi loma ja hän laittoi rännejä ja kattoturvatuotteita sekä teki väliseiniä.

8.8.2017

Syyskuu

Mies jatkoi väliseinien tekoa. Hän teki rungot, minä villoitin ja sitten mies levytti seinät. Meille tuli myös aika paljon muurattuja seiniä, jotka mies teki myös itse. Vannoi tämän jälkeen ettei enää koskaan muuraa yhtään mitään, sen verran iso homma niissä oli. Kiviseinät tehtiin kahitiilestä. Pari seinää paksummasta runkopontista ja loput ohuemmasta väliseinäpontista. Syyskuussa työmiehet kävivät vihdoinkin tekemässä hommansa loppuun, kun tekivät mm. terssin kaiteet ja portaat ja laittoivat ikkunoihin ja oviin vuorilaudat. Toki pientä fiksailua kävivät vielä myöhemminkin tekemässä, kun en kelpuuttanut kaikkea työnjälkeä. Minä maalasin terassin kaiteita ym. Tuntuukin, että olen joka kuukausi maalaillut jotakin ulkona, sillä maalattavaa pintaa ilmestyi aina vähän ripotellen. Kuun loppupuolella putkimiehet kävivät tekemässä iv-hommia. Myös sähkäri kävi tekemässä hommiaan aina muutaman viikon välein.

Miehen sielun vieneet kiviseinät, 29.9.2017

Ulkoapäin melkein valmis, 29.9.2017

Lokakuu

Mies jatkoi väliseinien tekoa, aloitti lämpöseiniä ja minä tein ikkunoiden ja ovien tiivistelyjä ja maalasin ulkona. Myös lattianrajan tiivistelyä aloitettiin. Meillä on valun ja hirren välissä erotuskaista ja laatan kuivuessa siihen oli tullut vähän rakoa. Rako täytettiin uretaanilla ja pintaan siveltiin saumausmassaa. Näin lattianrajasta saatiin tiivis. Tämäkin tiivistely tuli tehtyä pätkissä ja vasta joulukuussa juuri ennen tiiveysmittausta tehtiin se loppuun. Kaikki tällaiset ei niin kiireelliset hommat tuppaavat aina jäämään vaikka olisi tietysti järkevämpää tehdä ne kerralla loppuun. :D Lokakuussa ilma-vesilämpöpumpun putket tuotiin ulkoa teknisen tilan nurkkaan. Putkimiehet tekivät iv-hommia katolla ja puhallusvilla tuli kuun puolessa välissä. Tämän jälkeen lattialle tehtiin kosteusmittaus ja tuloksen ollessa 85 %, uskallettiin vesieristää ja laatoittaa teknisestä tilasta ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikön alunen. Syyslomalla vahasin hirret kahteen kertaan valkoisella öljyvahalla.

Ensimmäinen kolmesta vahakerroksesta, 14.10.2017

Marraskuu

Marraskuussa asennettiin ilma-vesilämpöpumppu ja mies jatkoi taas väliseinien ja lämpöseinien kimpussa. Meille tuli siis pari lämpöseinää (keittiö ja khh), kun teimme kalusteita varten koolaukset ja levytimme seinät niin samahan sinne oli laittaa ekovillalevy väliin. Seiniä tasoiteltiin osittain jo marraskuussa (taidettiin aloittaa sitä vähän jo lokakuussakin) ja tasoitushommat jatkuivat myös joulukuun ajan. Marraskuussa villoitin toisen välipäädyn, sillä siihen tuli puhallusvillan lisäksi levyvilla ja levyvillan päälle kipsilevy. Toisessa päädyssä on vain puhallusvilla paperin takana ja siinä päällä kipsilevy. Marraskuussa mies aloitti eteisen katon alaslaskua.

Keittiön lämpöseinä, 5.11.2017

Joulukuu

Joulukuussa tasoiteltiin seiniä, mies teki alaslaskut eteiseen, kodinhoitohuoneeseen, pesuhuoneeseen ja saunaan. Lisäksi loppukuusta mies teki saunan eristykset. Tiivistykset lattianrajan ym. osalta tehtiin loppuun, sillä 19. joulukuuta meidän taloon tehtiin tiiveysmittaus. Mittauksessa huomattiin piipun ja välipäädyn liitoksessa vuotokohta, joten sitä tiivistettiin vielä lisää. Mittaukseen emme sitä ehtineet enää tiivistää, joten tulos olisi voinut olla vähän parempikin. Myös muutama muu mahdollinen vuotokohta huomattiin vasta mittauksen jälkeen. Nämä toki tiivistetään vielä hyvin vaikkei se mittauslukemaan vaikutakkaan. :) Ilmanvuotoluvuksi meidän talolle tuli 0,67 näistä puutteista huolimatta ja se on kuitenkin melko hyvä hirsitalolle. Jos piipun liitos ja mahdolliset muut pienemmät kohdat olisi huomattu ennen mittausta, olisi tulos ollut jossain 0,5 ja 0,6 välillä. Joulukuussa saimme myös viimein talotikkaat seinälle ja sulanapitokaapelin ilma-vesilämpöpumpun viemärille. Nämäkin hommat olivat vähän venyneet, kun oli muuta tärkeämpää tekemistä. :D  Joulukuun alussa aloitin väliseinien pohjamaalausta ja enää toinen välipääty on pohjamaalaamatta. Tällä viikolla sain laitettua jo pintamaalinkin vaatehuoneeseen ja makkareihin sekä osittain vessaan ja eteiseen. Lisäksi tällä viikolla laitoin hirsiin vielä kolmannen vahakerroksen, koska ne eivät olleet mielestämme tarpeeksi vaaleat ja lisäksi niissä oli vähän liikaa epätasaisuuksia. Maalausurakka väliseinien osalta jatkuu huomenna ja tarkoitus olisi saada maalit ensi viikon aikana isoimmilta osin laitettua.

Kylppärin katon alaslasku, 22.12.2017

22.12.2017

Tässä nyt tällainen pikakelaus tämän vuoden osalta. Rakennusprojekti-tunnisteen alta löytyy aiemmat tekstit aiheeseen liittyen. Kaikkea ei millään muista kirjoittaa, sillä raksalla tulee tehtyä paljon myös sellaista "pientä", jota ei niin tule edes ajateltua. Tarkasti ja hyvin yritetään taloa tehdä ja toivottavasti lopputulos palkitsee. Muuttopäivä ei ole vielä tiedossa, mutta toiveena olisi päästä omaan kotiin maaliskuun aikana. Paljon on kuitenkin vielä matkaa sinne. Minun pitää nyt saada maalaukset tehtyä ja sitten meidän pitää laittaa alumiinipaperi pesuhuoneen kattoon, tasoittaa vähän lattoita ja tehdä muuta pienempää ja isompaa. Laatoitustyöt vesieristyksineen päätettiin teettää, koska voimat alkaa olla jo lopussa. Meille jää kuitenkin vielä paljon hommaa, mm. kattopaneeli, kalusteet, sauna, listoitukset ja parketti. Ensi kesänä urakkana on vielä piha ja autotalli.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

2 kommenttia:

  1. Ei talon rakentaminen ole kovin pieni homma. Vielä kun käy töissä, niin varmasti häviää loputkin voimat.
    Mutta hyvässä mallissa teillä rakentaminen on,vaikka töitäkin on vielä.
    Jaksamista projektissanne vuonna 2018.

    VastaaPoista